Falu Tingsrätt. Foto Trons, Scanpix
SÄTER

Man dömd för utpressning

En 22-årig man från Säter har i dag av Falu tingsrätt dömts till ett och ett halvt års fängelse för bland annat försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

Det handlar om brott som han begått medan han var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för liknande brottslighet.

22-åringen dömdes i april i fjol till två års fängelse för misshandel, försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

Han frigavs villkorligt i juli i år, och nu har han återigen dömts för liknande brott, och brottsoffret är samme man som förra gången.

22-åringen fälls för att med hot om våld försökt pressa mannen på pengar. Det handlar om 4 000 kronor i månaden i två år och detta som ersättning för fängelsetiden.

22-åringen döms också för att med hot ha försökt hindra mannen att göra en polisanmälan om den nya brottsligheten.

Övergreppet i rättssak har också varit riktat mot ytterligare en person, en person som vittnat i den tidigare rättegången.

Dessutom döms 22-åringen för att huggit en yxa i ytterdörren hos en kvinna som han besökte i augusti.

Det samlade straffvärdet för dom nya brotten bedöms alltså av tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse. Och den villkorligt medgivna friheten förklaras helt förverkad.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".