Foto Achmad Ibrahim, Scanpix.
ARKEOLOGI

Ny teknik hittar fädbodar

Länsstyrelsens arkeologer har börjat använda sig av en ny sorts teknik - laserscanning - som gjort att man hittat över 4 000 kultur- och fornlämningar i Dalarna. Än så länge.

Bland annat har man hittat fångstgropar, kolbottnar och gamla fäbodar, och sammanlagt har man alltså hittat över 4 000 kultur- och fornlämningar, med hjälp av den nya tekniken.

– Det är ett flygplan eller helikopter som åker upp och scannar av de områden som vi är intresserade av. Och de skickar ut laserpulser som studsar mot träd och mark och kommer sedan tillbaka. Till sist filtrerar vi bort det vi inte är intresserade av. Det säger Länsstyrelsens arkeolog Benedict Alexander.


Först i Sverige
Länsstyrelsen Dalarna fick chansen att testa på tekniken 2006, och var då bland de första i sverige att använda sig av den för att hitta fornlämningar.

Idag har man scannat av en yta på flera hundra tusen hektar i Älvdalen, Leksand och Dala Floda. Och mycket har man hittat.

– Mycket kolningsanläggningar, annars är det också fångsgropar från stenåldern och framåt. Men också fädbodlämningar, säger Benedict Alexander.


"Vet inte vad det är"
Orsaken till att man använder sig av den här tekniken är att det ska ske så lite skada på de fornlämningar man hittar som möjligt. Och dessutom vill man få en registrering av vad som finns ute i landskapet.

Det mest spännande som Benedict Alexander har hittat, är något man hittat i Dala Floda.

– Det mest spännande vi har hittat är ett objekt i Dala Floda, och det är något som vi inte riktigt vet vad det är. Antingen är det något modernt eller så representerar det grafält, husgrunder eller något annat.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".