INVANDRARPOLITIK

Flyktingdebatt i Ludvika

I Ludvika vill politiker från vissa partier halvera flyktingmottagandet i kommunen. "Vi ska ta emot den kvot som vi har avtalat med Migrationsverket", säger folkpartisten Paula Rabenius.

Det är Moderaterna, Centern, det lokala Bopartiet och Vänsterpartiet, som nu tycker att man borde halvera antalet flyktingar till Ludvika. Något folkpartisten Paula Rabenius inte håller med om.

– Kvoten är hundra flyktingar per år och det ska vi ta emot. Jag tycker att vi - innan vi har en debatt - ska titta på hur mottagandet ska se ut för bästa integrationen. Finns det sysselsättning och hur skapar vi åtgärder för att så snabbt som möjligt få ut flyktingarna i arbete. Och hur ser SFI ut, för språket är nyckeln till all form av integration, och vad har vi för kostnader och intäkter. Sedan, kan vi ta debatten för hur många flyktingar vi ska ta emot i Ludvika, säger Paula Rabenius.

Både inom Moderaterna och delar av Vänsterpartiet så finns det åsikten att Ludvika inte klarar av att ta emot hundra flyktingar per år på ett bra sätt.

– Jag tycker att det är viktigt att vi tittar på de här frågorna, och är det inte bra, då måste andra åtgärder till, menar Paula Rabenius.

Dalanytt
dalanytt@sr.se