Carla Dahlberg, lärare på Gruvrisskolan i Falun var på konferensen Befria samtalet.Foto Eva Rehnström
BORLÄNGE

Ljudlig konferens mot buller

Idag hölls en konferens i Borlänge med namnet "Befria Samtalet". Anledningen är att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan är ett problem.

Det är Hhörselskadades riksförbund som gjort en undersökning som alltså visar att två av tre lärare tycker att det är för dålig ljudmiljö i skolan.


Undertak och stoltassar
Och under konferensen "Befria Samtalet" idag, gavs det tips till bland annat lärare på hur man kan få ner bullret i klassrumen.

– Det första jag rekomenderar är att se till att man har ett bra undertak monterat på ett rätt sätt, gummilister i fönster för att undvika att trafikbuller kommer in och man kan ha tassar på stolarna. Det säger akustikern Yvet Martin.


Barn ska få låta
Och intresset var stort på konferensen, ett 50-tal personer kom för lära sig hur man kan befria samtalet från störande ljud.

En av dem var Carla Dahlberg, som är lärare på Gruvrisskolan.

– Jag tycker att barn ska få låta de ska få prata med varandra. Och då tycker jag att rummen ska vara mer anpassade för att många barn ska kunna vara där och prata. Man kanske skulle kunna ha draperier och nedsänkta tak, säger Carla Dahlberg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".