Antonis Kassitas vid Arbetsförmedlingen i Borlänge Säter. Foto: Lisa Linder Lindberg.
Arbetsförmedlingen

"Vi ska klara av att hjälpa flyktingarna"

Nyanlända flyktingar ska snabbare komma in i samhället och på arbetsmarknaden. Därför tar Arbetsförmedlingen över ansvaret från 1 december. Vi har fått uppdraget och ska klara av det, framhåller Antonis Kassitas vid Arbetsförmedlingen i Borlänge Säter.

– Andemeningen och orsaken till reformen, att staten tar över det här uppdraget, är att få in de nyanlända fortast möjligt efter uppehållstillståndet på Arbetsförmedlingen för att prata jobb, säger Antonis Kassitas.

Från och med första december i år är det alltså Arbetsförmedlingen, som tar över huvudansvaret för flyktingmottagandet. Det har riksdagen bestämt.

Arbetsförmedlingen ska alltså ha den allra första kontakten med de nyanlända flyktingarna, istället för som nu, då kommunen ansvarar för att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarkanden.

En del av ansvaret kommer emellertid att ligga kvar hos kommunerna, som bland annat språkundervisning, hitta bostäder och hjälpa barn och unga.

En oro finns från flera håll, på om Arbetsförmedlingen kommer att klara det nya uppdraget.

Antonis Kassitas, på Arbetsförmedlingen i Borlänge förutsätter ett gott samarbete mellan alla inblandade för att det ska fungera.

– Vi har fått uppdraget och vi ska klara det, ingen tvekan, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".