BORLÄNGE

Jobbar för ökad trygghet

Borlänge ska bli bäst i landet på att förebygga gatuvåld. Därför startas nu ett samverkansprojekt där myndigheter och kommunala verksamheter ska samarbeta för att få en tryggare stad.

Borlänge är känd för sin höga kriminalitet, men nu ska alltså flera myndigheter och kommunala verksamheter samarbeta för att Borlänge ska bli en tryggare stad.

– Problemet är att emellanåt så sker våld i offentlig miljö, och varje misshandel är en för mycket. Och vi tycker att det är jätteviktigt att jobba mot det, för att öka tryggheten i samhället. Det säger Sonja Sahlin som är samordnare för Brottsförebyggande Rådet - BRÅ - i Borlänge.


Våldsbrotten ökar
För några år sedan var Borlänge Sveriges mest brottsbelastade kommun. Den trenden har vänts, och Borlänge ligger nu på plats 16.

Men när det gäller våldsbrott pekar kurvan i stället uppåt. De senaste fem åren har antalet våldsbrott i Borlänge ökat från ungefär 500 om året till ungefär 700 om året. Av dem är runt 25 procent, eller 150 om året, våld i offentlig miljö - till exempel misshandel på öppen gata.

Nästan varannan dag får alltså nån stryk på Borlänges gator. Och många känner sig otrygga.

– Våra ungdomar och även vuxna går inte trygga på stan. Och ett sådant här samverkanprojekt tror jag ökar tryggheten för alla invånare i Borlänge. Det säger Elisabeth Sjögren, som är gymnasiechef.


Effekten av handlingen
Peter Karlsson är områdeschef på Polisen i Borlänge och enligt honom så gäller det att väcka tanken om vad som händer när någon väljer att misshandla någon annan:

– Vi har ju med jämna mellanrum misshandlar där människor inte förstår effekten av handlingen, och hoppar man och slår på någons huvud så kan det få effekter som du inte hade med i tanken över huvud taget, säger Peter Karlsson.

Ett sätt att förebygga våld på stan är Kronobergsmodellen, som polisen nu ska börja jobba efter (se mer i faktaruta).

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Kronobergsmodellen

Arbetssättet utvecklades av polisen i Växjö. Metoden innebär att polisen häller ut alkohol som beslagtas från ungdomar, redan innan de hunnit bli berusade. Därefter kontaktas föräldrarna, som uppmanas att komma och hämta sina ungdomar. Därefter kontaktar socialtjänsten föräldrarna för ett samtal om ungdomarnas alkoholvanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.