FALUN

Dagmammorna blir allt färre

Dagbarnvårdarna är en yrkeskategori som blir allt mer ovanlig. Antalet dagbarnvårdare i dalarnas län minskat kraftigt och det snabbt. För ett halvår sedan var de 59 - nu är de knappt 50.

Främst beror det på pensionsavgångar och att intresset för att börja jobba med yrket har minskat.

Men dagmamman Anna-Greta Nitér ser också en annan förklaring till att antalet dagmammor minskar:

– Man gör inte reklam för oss på placeringen där man söker placering för sina bar. Där har vi en känsla av att man inte gör reklam för oss att vi Man talar inte om att vi finns. Utan det är förskolorna som ska fyller i första hand, det är dom som gäller.


Motarbetade
Anna-Greta Nitér jobbar tillsammans med två andra dagmammorna i Hosjöområdet utanför Falun. Alla känner sig motabetade av kommunen.

När nu flera dagmammor slutar på grund av pension så anställs inga nya. Enligt kommunen finns det inget behov av fler dagmammeplatser.

Men enligt dagmammorna hade behovet funnits, om det bara vore så att föräldrarna kände till alternativen.

– Det känns som att kommunen styr över barn och föräldrar till förskolarna istället för till familjedaghemmen. Jag antar att det beror på att de sitter med lokaler och personal som man måste fylla, det är en ekonomisk fråga, säger Anna-Greta Nitér.


Fördelar
Att det är få barn per dagmamma är en av fördelarna jämfört med dagis enligt dagmammorna. Det lungt och barnen få nära kontakt med dagbarnvårdarna.

Och att deras yrkeskategori sakta verkar försvinna tycker de är tråkigt.

– Vi tycker inte att det är bra förstås, valfriheten är bra för föräldrarna, så vi tycker naturligtvis att vi ska finnas kvar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se