Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Bostäder

Bostadsbristen i Dalarna

Det är bostadsbrist i var tredje kommun i Dalarna. Bostadsbyggandet i länet mer än halverades under förra året. Det här konstaterar Länsstyrelsen i en ny rapport.

I fjol byggdes här i länet bara 260 bostäder totalt. Det ska då jämföras med åren dessförinnan då det byggdes nästan 500 småhus och lägenheter.

Enligt Stefan Rystedt på Länsstyrelsen krävs det ungefär 1 000 nya bostäder per år bara för att kompensera för hus som behöver ersättas.

Fem kommuner har brist på bostäder och det är Gagnef, Leksand, Mora, Rättvik och Älvdalen. Och i mer än hälften av länets 15 kommuner finns det för få hyresrätter.

Under fjolåret var bostadsbyggandet störst i Borlänge, där 100 nya småhus och lägenheter blev till

Men även om det på en del hålll byggs, så räcker det alltså inte enligt Länsstyrelens rapport.

När utbudet av bostäder är litet blir människor i stället kvar och flyttar inte och det gör bland annat att ungdomar har svårt att hitta sin första lägenhet. Och en annan kategori som drabbas av bostadsbristen är stora barnfamiljer.

Nästan alla kommuner uppger att höga produktionskostnader är ett hinder för bostadsbyggande. Minskat befolkningsunderlag och osäkerhet om hur subventionerna kommer att se ut i framtiden är två andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".