Man dömd för grov fridskränkning

En 57-årig man bosatt i Hedemoratrakten har dömts till 10 månaders fängelse för grov fridskränkning. Han har misshandlat och hotat sin dotter efter att släktingar hotat mannen och dottern till livet eftersom de anser att dottern har kränkt familjens heder.

Mannen och hans dotter är statslösa palestinier, och kom till Sverige i januari 2002.

I höstas fick mannen ett SMS från sina bröder. Bröderna hotade att döda både mannen och hans dotter om de någonsin kom tillbaka till Jordanien, om inte mannen hade dödat sin dotter själv först.

Det skulle bröderna göra eftersom det tyckte att dottern hade dragit skam över familjen när hon blev våldtagen av en man i Jordanien några år tidigare. Det här visste pappan inte om.

För några veckor sedan var mannen och dottern på besök på Migrationsverket i Hedemora. Då fick de veta att Utlänninngsnämnden hade avslagit deras begäran om uppehållstillstånd i Sverige. De skulle skickas tillbaka till Jordanien.

När mannen förstod att det belsutet inte gick att överklaga blev han arg. Han sa att han själv skulle döda sin dotter hellre än att låta bröderna döda henne, han slog sin dotter i bröstet, och han drog henne i håret.

Mannen ska vara kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista