Smedjebacken

Eleverna delas upp

I Smedjebacken vill skolledningen att eleverna i centralorten delas upp på tre skolor, en låg-, en mellan- och ett högstadium. Något som vissa föräldrar och lärare vänder sig emot.

En av dom upprörda föräldrarna är fyrabarnspappan Kim Pedersen.

– Jag gillar det inte varken för ungarnas del eller för någons del. Jag tror inte på förslaget. Ungarna kommer att få åka mycket hit och dit för att ta sig till skolan. Idag går de tillsammans från förskolan till sexan och dom gör mycket över klassgränserna och det kommer att försvinna, säger Kim Pedersen.

Om en elev går i andra klass och bor i centrala Smedjebacken får den inte på den skola som ligger närmast utan ska ta skolbussen varje morgon till en skola som ligger en bit bort. På så sätt delas eleverna i centralorten upp på tre skolor - en lågstadie, en mellanstadie och ett högstadium.

Det här föreslår skolledningen för att komma åt problemet med att det blir färre elever på vissa skolor. Flera föräldrar har reagerat negativt på förslaget.

– Det kommer bli höga barriären mellan de yngre och äldre eleverna. Som det är nu umgås ungarna med varandra mellan klasserna, säger Kim Pedersen.

Inte heller lärare uppskattar förslaget med uppdelning av årskurser och att bussa elever mellan skolor. Britta Lindqvist Ingolf är ordförande i lärafacket i smedjebacken:

– Vi ställer oss väldigt frågande till det här, är det här vettigt? Vad når man med det här? Det är väldigt mycket oro ute hos personalen. Vad är det som gäller, vad kommer att ske?

Politikerna kommer att ta ställning i slutet av året.

Dalanytt
dalanytt@sr.se