Foto: Anders Brundell/SR Dalarna
Jordbruk

Ny diskussion om rötslammet

Ännu en gång har det blåst upp en strid om det lämpliga i att använda rötslam från reningsverk som gödning på åkrar. Slammet är rikt på fosfor och en stark prisökning på fosforgödning gör slammet till ett attraktivt alternativ till konstgödsel.

Problemet är att slammet nästan alltid är mer eller mindre föreorenat av tungmetaller som kadmium och olika kemikalier.

– Det finns en liten öppning sen LRF har accepterat REVAQ certifieringen. Den är i sig väldigt sträng som ger en öppning som är bättre än ett totalstopp, säger Gunnar Olsson som är lantbrukare i Tyllsnäs, Borlänge.

Gunnar Olsson tycker att rötslammet måste förbättras så att det kan användas som gödning för att få ett långsiktigt hållbart kretsloppssamhälle.

– Ska vi prata om återvinning så måste vi lösa det här.

Som det är i dag får skörd som gödslats med rötslamm inte användas till livsmedel.

(REVAQ är en certifieringsstandard som ska garantera kvaliteten på rötslammet.)


Dalanytt
dalanytt@sr.se

Kadmium

Den giftiga tungmetallen kadmium står i fokus i rötslamsdebatten. Kadmium finns i de flesta livsmedel, särskilt lever, njure, skaldjur och vissa svampar, samt i tobaksrök. Eftersom kadmium kan skada njurarna har EU gränser för högsta tillåtna kadmiumhalt i livsmedel. Kadmium finns i åkerjorden och kan tas upp av grödorna. Därför vill man göra tillförseln av extra kadmium med handelsgödsel eller rötslam så liten som möjligt. För att minska kadmiumrisken förordar Livsmedelsverket att man utvecklar andra metoder än slamspridning för att återvinna fosfor ur avloppsslam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".