Ludvika

Somalisk förening bildad i Ludvika

I Ludvika håller det på att hända något ganska ovanligt. Där går nämligen somalierna ihop och bildare en gemensam förening. På andra ställen i Sverige finns det oftast flera olika somaliska föreningar på samma ort.

Det här beror på hur Somalia är uppbyggt, eller kanske snarare, hur landet inte är uppbyggt. Örjan Svedberg som jobbar på ABF i Ludvika förklarar:

- I och med att landet inte haft en fungerande statsapparat på över tjugo år har hela samhället brytits ner till klaner. Och det där följer med när de flyr från landet och kommer till Sverige.

I Ludvika vill somalierna komma bort från klantänkande och bildar nu en gemensam förening. ABF har varit med och stöttat och Örjan Svedberg är deras mentor i början.

Det är somaliernas egna intitativ att bilda föreningen. Tanken är att det här ska göra dem till en starkare röst i samhället. Vill de till exempel prata med kommunen om en fråga som berör dem blir det lättare om det bara finns en förening.

- Det är bra för oss somalier att vi inte splittras, säger Mustafe Elmi, föreningens ordförande.

Det är söndag och idag hålls föreningens första riktiga möte. Det här med föreningsliv är nytt för somalierna.

- Vi har inte så mycket föreningar i Somalia. Men här i det svenska samhället är det mycket föreningar. Föreningslivet spelar stor roll. Därför är det jätteviktigt bland somalierna att känna till det här.

Idag kommer de ta upp två saker som anses viktiga. Hur man som somalier kan anpassa sig till det svenska samhället och också hur somalier kan visa upp sin egna somaliska kultur för det svenska samhället.

Dalanytt
dalanytt@sr.se