Fängelsestraff till jägarna som jagade Untorparn

Det blev fängelsestraff för samtliga fem personer som var inblandade i jakten på björnen Untorparn i Orsa för tre år sedan.

Fallet med Untorparen blev en mycket uppmärksammad rättegång. Fem män, varav två från Orsa har stått åtalade för grovt jaktbrott respektive grovt jakthäleri i samband med att de sköt Untorparn för tre år sedan.

Striden har till stor del handlat om var Untorparn sköts - på en åtel, vilket var förbjudet vid den här tiden - eller på en helt annan plats som jägarna anser.

Tingsrätten i Mora går idag i sin dom på åklagarens linje - tingsrätten anser att det är bevisat att Untorparn sköts på en åtel och att de fem inblandade visste om att det var förbjudet - tingsrätten dömer samtliga fem till tre månaders fängelse, tre av dem för grovt jaktbrott, två för grovt jakthäleri.

Intressant i det här sammanhanget är att två åklagare lade ner åtalet därför att de ansåg att även om björnen var skjuten på en åtel - så fanns det ingen möjlighet att döma ut något straff.
Först efter riksåklagarens order blev det åtal. Och tingsrätten går på riksåklagarens linje

Men grovt jaktbrott och grovt jakthäleri ska normalt innebära minst sex månaders fängelse - att tingsrätten kortar till tre månader beror på att det gått så lång tid sedan Untorparn sköts.

Dalanytt har haft kontakt med en av de dömda orsaborna som säger att domen kommer att överklagas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista