LEKSAND

Glada Hudik till Leksand

Ikväll är det dags för tredje delen av serien "Elvis i glada Hudik". Och inför Sverigeturnén, där man bland annat kommer besöka Leksand, besöker grundaren Pär Johansson nu Dalarna och berättar om teatern.

Pär Johansson är mannen bakom teatern Glada Hudik, en teater i Hudiksvall, med - som han själv säger - utvecklingsstörda och normalstörda personer. Något som ingen trodde på.

Så här berättar Pär Johansson om hur han kom att grunda teatern Glada Hudik:

– Jag hade en dröm att bli fotbollsproffs men blev det inte, så fick jag ett beredskapsjobb på en vedbacke med utvecklinsstörda, och där ville inte jag spendera mitt liv. Så därför startade jag teatergruppen. För ska man förändra dessa människor så måste man vara passionerad.


Spin-off i Borlänge
Och det här har fått en spin-off-effekt i bland annat Borlänge där man startat "Revyresean" som Kicki Bergsten har jobbat med.

– De har gjort ett strålande jobb, och Kicki som leder Revyresan är väldigt passionerad och det är det som är huvudsaken, säger Pär Johansson.


Långfilm på gång
Just nu håller Pär Johansson och Glada Hudik teatern på att spela in en långfilm som heter "Hur många lingon finns det i skogen?" där bland annat Cissi Forss från Falun medverkar. Filmen har premiär i mars nästa år på 153 biografer.

– Det är nästan identiskt likt verkligheten där man får följa kampen mot samhällets rädslor och till slut lyckats det. Men det är också en film som innehåller mycket sorg. Jag tror att filmen kan sprida vårt buskap även utanför landets gränser, säger Pär Johansson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se