ROVDJURSFRÅGAN

Varg inplanteras i Dalarna

Två områden i Dalarna är aktuella för inplanetering av varg, enligt ett förslag från Naturvårdsverket. Och det är upp till Länstyrelsen Dalarna att bestämma var varg ska planteras in här i länet.

– Spontant är vi mycket positiva till att förankringsarbetet ska ske på länsstyrelse- och delegationsnivå, det är väldigt viktigt. Det säger Annica Forsberg, som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

– Det här är en del av den nya rovdjurspolitiken vi har att ta ställning till, liksom vargjakten. Alla gillar inte vargjakten, alla gillar inte att det ska flyttas vargar, men det här är vad vi har att ta ställning till, fortsätter hon.

Enligt ett regeringsbeslut ska högst 20 vargar tillföras den befintliga stammen fram till 2014 för att minska inavelsgraden.

Och i förslaget som naturvårdsverket nu tagit fram så ska de planteras ut på två ställen i de län som är aktuella, där i bland Dalarna .

Men exakt var det blir får Länstyrelsen avgöra.

– Om vi är tillsagda att ta fram två förslag i länet så kommer vi göra det. Det beror på vad som är lämpliga områden för vargarna själva och vad som är lämliga områden för männsikor som kan bli berörda av vargarna. Det säger Annica Forsberg, är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta inplantering:

  • Totalt ska 20 vargar inplanteras fram till 2014
  • De län som berörs är Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro, Värmland och Västra Götaland
  • Även omkringliggande län med enstaka vargrevir eller län som ofta besöks av vargar kan komma att diskuteras. De är Stockholm, Uppsala, Södermanland och Östergötlands län
  • Länsstyrelserna ska få mellan ett och två år på sig att ta fram förslag på områden som varg ska planteras in i
  • Regeringen fattar de slutliga besluten om vargflytt efter att myndigheterna rapporterat uppdraget till regeringen

Vad tycker du?

Hör av dig till dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.