Oenighet om sjöar i östra Dalarna

Protesterna växer mot vattennivåerna i sjöarna Amungen, Balungen och Ljugaren. Nu vill de boende riva upp vattendomen som styr regleringen. I går kväll mötte de representanter från vattenreglerings-företagen.

Men parterna står minst lika långt ifrån varann efter det mötet.

- Ena dagen ringer en och tycker att vattennivån är för hög och andra dagen ringer någon och säger att det är för lågt, säger Jan Eriksson på Dalälvens vattenregleringsföretag.

DE boende gick man ur huse i går kväll till stormötet i Övertänger utanför Falun. Dom är trötta på att vattenståndet i deras sjöar växlar så kraftigt. Nu är nivån i Amungen så låg att det inte går att använda vare sig badbryggor eller båthus.

Men på podiet i Tängergården visade regleringsföretagen komplicerade diagram som visade att vattennivån är högre än normalt i vissa sjöar. Folket trodde inte siffrorna.

- Om jag säger att jag går ner och tar ett dopp i sjön så vet ju jag var jag har sjön, säger Lars Rosén som bor vid en av sjöarna. Och så är det inte nu, det vet jag ju och det finns fler som håller med mig.

Det var många på mötet som var skeptiska till regleringsföretagens mätningsinstrument. Men Jan Eriksson bedyrar att dom stämmer.

Dom boende runt sjöarna vill nu att Länsstyrelsen omprövar den gamla vattendomen från 1918.

- Det kan nog dra ut tjugo år eller längre på tiden så det blir nog svårt, säger Jan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista