ÄLVDALEN

Bärkommuner i uppror

Nästan 200 000 kronor, så mycket har de vietnamesiska bärblockarna kostat Älvdalens kommun, som nu ställer sig bakom ett bäruppror som fackförbundet Kommunal planerar.

Upproret kräver att regeringen tar större ansvar för bärplockarnas situation, och ger ekonomisk kompensation till drabbade kommuner.

– Jag tycker att det är bra och vi ställer upp på det här upproret. Det kan ju inte vara medning att kommuen ska behöva gå in och ha kostnad för detta, det måste bli en annan ordning. Det säger Herbert Halvarsson är Socialdemokratiskt kommunalråd i Älvdalen.


Kräver kompensation
Älvdalens kommun har fått gå in och ordna både boende, mat och slutligen transport till Arlanda åt de 300 vietnamesiska bärplockare som befunnit sig i Särna på uppdrag av det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC.

Man kräver nu ekonomisk kompensation av staten för det här, och vill dessutom att regeringen tillsätter en utredning för hur man ska hindra bärplockare att bli utnyttjade.


Regeringens ansvar
Upproret som planeras av fackförbundet Kommunal tillsammans med berörda bärkommuner, ska överlämnas till arbetsmarknadsministern i nästa vecka.

– Tycker att regeringen har ett väldigt stort ansvar i det här, att se till att det kommer gästarbetare som har rimliga möjligheter att försörja sig. De är välkomna, men de ska kunna försörja sig, men det fanns det inte i det här fallet.

Dalanytt
dalanytt@sr.se