överläkare Per Lennart Ågren. foto Anders Brundell
SJUKVÅRDEN

Bättre eftervård för hjärtpatienter

Satsningar på anti-rök-propaganda har bidragit till att sjukvården i Dalarna har förbättrat eftervården för patienter som haft hjärtinfarkt betydligt.

Brister i eftervården av patienter som har haft hjärtinfarkt leder alltför ofta till nya infarkter. Det skriver Hjärt-Lungfonden i en ny rapport som omfattar hela landet. Men här i Dalarna har man alltså förbättrat eftervåden betydligt sedan förra undersökningen som gjordes 2007.


Sluta röka
Och anledningen är att långt och målmedvetet arbete, säger chefen för hjärtkliniken i Falun, överläkaren Per Lennart Ågren.

– Det man har konstaterat i årets rapport, det är det vi gör efteråt för att hindra att man behöver komma tillbaka. Och det man har koncentrerat sig ganska mycket på just nu är hur bra vi lyckas att få våra patienter att sluta röka.


Hjärtskola för patienter
Eftervården fungerar alltså bättre nu än tidigare. Patienterna erbjuds bland annat en hjärtskola när man skrivs ut från sjukhuset.

– Det är en massiv anti-rök-propaganda just nu. För vi vet ju att det är det absolut viktigaste man kan göra om man drabbats av infarkt, att sluta röka.


Sämre resultat
Man kan inte kräva att patienter slutar röka, men det handlar om behandlingen som blir sämre om man fortsätter röka, säger Per Lennart Ågren.

– Man får sämre resultat, så det ligger ju i patientens eget intresse att sluta, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Hjärt- kärlsjukdomar

  • Hjärt- och kärlsjukdomar är den grupp av sjukdomar som flest dör av i Sverige. Av alla som avlider dör 41 procent till följd av hjärt-kärlsjukdom.
  • 12 procent av befolkningen, över en miljon människor, lider av en hjärt- kärlsjukdom.
  • Varje år drabbas fler än 36 000 svenskar av hjärtinfarkt och omkring 10 000 dör.
  • 12 procent av de som drabbas av hjärtinfarkt, närmare 4 500, får en ny infarkt inom ett år.
  • Mer än dubbelt så många personer med endast grundskoleutbildning dör i hjärt-kärlsjukdom än personer med eftergymnasial utbildning.
  • Antalet som överlever plötsligt hjärtstopp har ökat. 2008 överlevde cirka 300 personer, i fjol cirka 400.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".