SVERIGEDEMOKRATERNA

Åkessons klädval i fokus

I går vid riksdagens öppnande bar partiledaren Jimmie Åkesson folkdräkt. Och frågan är om det dräktbärandet nu nu kan komma att förknippas med just Sverigedemokrater. 

Svensk folklig kultur och ingen mångfald. Så kan man beskriva Sverigedemokraternas kultursyn. Och igår på riksdagens högtidliga öppnade, så kunde vi se Jimmie Åkesson i Blekingedräkten.

Men att folkdräkter - i och med detta - skulle bli något som förknippas med Sverigedemokraterna, det tror inte Kerstin Ankert som haft hand om folkdräkterna på Dalarnas museum.

– Jag tror inte att någon kommer sluta bära dräkt bara för att Jimmie Åkesson hade en på sig igår. Det är ju många som inte alls delar hans uppfattningar, säger hon.

Det har ju tidigare blivit diskussioner när nationalistiska grupper velat göra Svenska flaggan till sin. Men att Sverigedemokraterna skulle göra samma sak med just folkdräkten, det tror inte Kerstin Ankert att de skulle lyckas med:

– Det är alldeles för stark tradition att ha folkdräkten på sig och känna sig fin.

– Och förresten, svenskhet, vad är det? Det är ytterst få saker som man kan komma på bara är svenska. I folkdräkterna har vi ju till exempel de rödbottnade kattunerna* som varit så otroligt åtråvärda, de är tryckta nere i centraleuropa och sedan importerats hit, säger Kerstin Ankert.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

*Kattun är en tunn, glättad bomullsväv i tuskaft med tryckt mönster.

Fakta: folkdräkter

  • Folkdräkt eller bygdedräkt är en traditionell klädsel som är knuten till en geografisk region. Den existerar i de flesta länder.
  • Folkdräkt räknas som högtidsklädsel och ett fullgott alternativ till moderna dräkter som frack vid de flesta högtidliga tillfällen.
  • Den som bär en bygdedräkt gör sig till representant för bygden i fråga.
  • De svenska folkdräkterna delas ofta in i grupperna dokumenterad, rekonstruerad och komponerad dräkt.
  • Sverigedräkten eller den allmänna Svenska Nationaldräkten är en nationaldräkt.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.