Ann Christine Hedberg, Christina Knutsson och Katrin Lindholm är anhörigsamordnare i tre av dalarnas kommuner. Foto Jaquelin Balcer Bednarsk
TÄLLBERG

"Se anhöriga som egna individer"

I dag - på Nationella anhörigdagen - är folk som jobbar med anhörigstöd i länets 15 kommuner samlade i Tällberg för konferens.

Kommunerna är enligt lag skyldiga att ge stöd åt den som vårdar någon i sin närhet, men det stödet måste bli bättre.

– Vi måste bli bättre på att se anhöriga som egna individer med behov av eget stöd. Det säger Christina Knuttson, som jobbar med dom här frågorna i Falun.

Ofta förknippar man målgruppen med äldre makar som bor tillsammans, men det är vidare än så. Målgrupparna är inte bara anhöriga till äldre utan det är även långvarigt sjuka och funktionshindrade.

– Anhöriga kan även vara syskon. Och vi brukar säga att det inte är frågaon OM man ska bli anhörigvårdare utan NÄR man blir det.

– Anhörigperspektivet måste genomsyra alla våra verksamheter, vi måste ha samarbete med anhöriga, vi måste se och lyssna på dem, och vi måste ta med det i allt från behovsbedömning till den dagliga verksamheten, säger Christina Knuttson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".