1 av 2
Vatten. Foto Lisa Linder Lindberg
2 av 2
Susanne Wiberg, Kent Sörlind och en jurymedlem. Foto Lisa Linder Lindberg.
RÄTTVIK

Mora har bäst kranvatten

Mora har Dalarnas - OCH regionens - godaste kranvatten. Det beslutade en jury som i dag bedömde vattnet hos 17 olika kommuner i Gävleborg, Dalarna och Västmanland. Och därmed är Moras vatten kvalficerat till riksfinalen.

Det är i tävlingen "Sveriges godaste vatten 2010" som man tävlar om det godaste vattnet.

Och idag hade man alltså regionsfinal i Rättvik där 17 kommuner tävlade för att komma vidare till riksfinalen, och det blev alltså Mora som utsågs som vinnare.

– Det känns jättebra, vi vet att vi har ett bra vatten och nu har vi papper på det också. Det säger Susanne Wiberg från Mora Vatten.

Och Kent Sörlind från Mora Vatten, håller med:

– Det känns jättebra, kul att vi vann.


Vinkännare i juryn
Juryn som testade vattnet i ett blindtest var tre vinkännare. Det var vinskribenten Gunilla Hultgren Karell (känd från Allt om mat och Expressen) och lokala sommeliererna Fredrik Wilhelmsson från Hotell Lerdalshöjden och Petra Schwartzenberger från Hotell Darlecarlia.


"Ganska svårt"
Men de 17 representanterna från kommunerna, fick även chans att testa på varandras vatten. Och det var inte lätt att känna skillnad, tyckte Sören Lindberg från Ludvika kommun:

– Det är ganska svårt, men lite skillnad är det på ytvatten och grundvatten, det känner man.

Värt att notera är också att Falun hade det näst bästa vattnet enligt juryn, något som gör att även Falun kvalificerar sig till finalen i Stockholm.

På tredje plats kom Orsa och på Ludvika kom på en fjärdeplats.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta om tävlingen:

Vattendroppar. Foto Danny Vowell, Scanpix.
  • Tävlingen "Sveriges godaste kranvatten 2010" sker i Stockholm den 17 november, då vinprovare och matskribenter utser det mest välsmakande vattnet i hela landet ska utses.
  • Det är organisationen Svenskt Vatten som ordnar tävlingen för att påminna om att det svenska kranvattnet håller en mycket hög klass.
  • Tävlingen ägde rum första gången 1997 då 144 kommuner anmälde sig för att delta, och 2005 deltog 178 kommuner.
  • De 20 finalisterna till tävlingen 2010 utses i regionala deltävlingar under september och oktober.
  • Nio kommuner i Dalarna har anmält sig till tävlingen, och idag är det dags för delfinalen i Rättvik.

Källa: Svenskt Vatten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista