Idre fjälls chef dömd för vållande till annans död

Idre fjälls VD Lars Axelsson bär ansvaret för att en 23-årig boråsbo omkom i den branta skidbacken Chocken i Idre för fyra år sedan. Idag dömdes han av tingsrätten i Mora till sjuttiofem dagsböter för vållande till annans död:

Den här olcykan har väckt stor uppmärksamhet, inte minst beroende av att pojkens föräldrar drivit en egen utredning sedan åklagaren lagt ner den första förundersökningen.

När väl olyckan kom till rättegång så bestred Lars Axelsson ansvar för olyckan - han ansåg sig inte kunnat förutse att en sådan olycka skulle kunna inträffa och att han vidtagit de skyddsåtgärder som kunde krävas och att han därför inte varit oaktsam.

Men tingsrätten håller alltså inte med om detta. Rätten konstaterar först att visserligen har skidåkaren kört in i ett stenröse i kanten av den pistade backen - men det var inte där han blev skadad utan en lös sten kom i rullning och det var den som träffade och dödade den 23-årige boråsbon.

Lars Axelsson borde i egenskap av säkerhetsansvarig ha förvissat sig om att inga lösa stenar skulle komma ut i den pistade delen av backen, därmed är han ansvarig för 23-åringens död, anser Mora tingsrätt. och dömer honom för vållande till annans död.

Den här domen kommer att diskuteras inom skidvärlden. Den intressanta frågan där är hur långt en anläggning är ansvarig för säkerheten i en backe - och tingsrätten i Mora finner i sin dom att det förvisso är en skillnad ifråga om ansvar i pistade backer eller off-pist som det heter. Men i gränsområdet, där chockenoclykan ägde rum - där måste det åvila anläggningen att se till att ingen kan komma till skada. och att varningsskyltar sätts upp om kanterna i bavcken kan vara farliga för skidåkarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista