Mora

Vd får sparken med omedelbar verkan

Leif Härdner, vd vid det kommunala bostadsbolaget Morastrand, får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Det beslutade en enhällig styrelse vid ett extrainsatt möte på torsdagskvällen.

Leif Härdner är tidigare dömd för bland annat ofredande och övergrepp i rättssak. I november ska han upp i rätten igen, åtalad för nya brott av liknande karaktär. Alla brotten har riktat sig mot kvinnor, som han tidigare levt ihop med.

Trots att Morastrand anlitat ett konsultbolag, som skulle kontrollera Härdners bakgrund, kom brotten fram först i förra veckan genom artiklar i Dalademokraten.

--Yrkesmässigt har han gjort ett bra jobb, men hans bakgrund med domar och åtal, som handlar om hans relationer till kvinnor, gör att han inte har vårt fötroende.

Det säger Lars Vilhelmsson, som är styrelseordförande i Morastrand. Petra Sundell är vice ordförande i bostadsföretaget.

– Härdner tog vårt beslut med fattning, berättar hon. Han hade väl insett att det skulle bli så här.

Morastrand kommer under fredagen att träffa det konsultföretag, som hade i uppdrag att kontrollera Leif Härdners bakgrund innan han anställdes som vd.

Lars Vilhelmsson har nu blivit tillfrågad att gå in som tillfällig vd för Morastrand.

Dalanytt
dalanytt@sr.se