Foto: Ulf Palm/Scanpix
Ny rankning

Idrottskommuner i topp i landet

Tre av landets 20 främsta idrottskommuner finns i Dalarna. Mora har avancerat till en sjätte plats, bland annat för satsningarna på att utveckla Vasaloppet. Lite längre ned på listan finns Falun och Leksand.

En mängd olika faktorer har vägts samman i tidningen Sport & Affärers rankning. Det handlar bland annat om befintliga och planerade arenor samt omfattningen av stöd till idrotten från kommun och näringsliv.

Andra faktorer är befolkningens intresse för idrott och idrottsaktiviteter, utbildningar som attraherar idrottsutövare och mycket mer.

Utvecklar Vasaloppet
Före femte året i rad rankas Göteborg högst, med på sjätte plats kommer Mora som avancerat tre placeringar sedan i fjol.

Tidningen har när det gäller Mora bland annat premierat det konsekventa arbetet med att utveckla Vasaloppet. I Mora finns också ett brett stöd till ungdomsidrotten, menar tidningen.

Stor arena
Falun har kommit på 11:e plats, bland annat för att kommunen troligtvis har landets bredaste och mest koncentrerade arena för sommar- och vinteridrotter, Lugnet. Satsningen på idrottsutbildningar är också en faktor bakom den höga rankningen.

Elitbredd i laget
På 18:e plats har Leksand hamnat. Leksand har ett varumärke som kopplar samman kommunen och hockeylaget skriver tidningen som också påpekar att Leksand alltid haft en imponerande elitbredd trots en befolkning på bara 15 000 invånare.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".