1 av 2
Vargar från boken "Vargen - den jagade jägaren" Foto: Henrik Ekman
2 av 2
Henrik Ekman. Foto Norstedts
BOKSLÄPP

Bok om vargens liv och leverne

I dagarna kommer boken "Vargen - den jagade jägaren", ut. Boken är skriven av vetenskapsjournalisten och SVT-medarbetaren Henrik Ekman, och visar bland annat hur vargen lever sitt liv.

Henrik Ekman lyfter fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Man får i boken veta hur lik vargen är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där.


Symbol för ondska
I text och bilder får man bland annat lära känna två alfahanars dramatiska livsöden, men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som genom kulturhistorien fått symbolisera ondskan.

– Vargen är social, den lever och samarbetar i stora grupper, den är smart och sedan har vargen i någon mening irriterat oss sedan vi blev bönder och började hålla oss med husdjur, och därför så kom vargen väldigt tidigt in i människans skrifter och där blev vargen symbol för det onda, säger Henrik Ekman.


Konflikt med jägarna
I boken får man också starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg.

Hur mycket varg vi ska ha i landet i allmänhet och i Dalarna i synnerhet, vill inte Henrik Ekman gå in på, men säger att han kan se problem om vargarna fortsätter koncentrera sig i de trakter där de redan finns.

-- Då får vi en klyvning av ganska stora revir och en förtätning vilket innebär att konflikten med jägarna blir mer påtaglig och då kanske vi kommer till en situation där älgarna inte räcker till båda parter, säger Henrik Ekman.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".