vedhuggaren kjell brodén foto lisa linder lindberg.
SKOGSBRUK

Vill införa körkort för vedklyv

Forskare vill införa körkort för att hantera cirkelsågar och vedklyvar. Detta eftersom skador från hanteringen av dessa sorters maskiner kostar samhället totalt 133 miljoner kronor om året.

Att skada sig i handen när man klyver ved gör inte bara ont, skadorna kostar dessutom samhället väldigt mycket pengar. Och därför så vill forskare nu införa körkort för att hantera vedklyvar och cirkelsågar.


"Satsa på utbildning"
Kjell Brodén är vedhuggare i Aspeboda utanför Falun, och han håller med om att det är farligt, men att man istället för körkort borde utbilda sig ordentligt. 

– Det finns ju så många olika maskiner så jag tror att just körkort är svårt men däremot finns det ju utbildningar i säker skog där man lär folk att använda motorsågar och skogsmaskiner. Så det borde finnas någon utbildning på vedhantering som människor håller på med hemma, säger han.


"Farliga grejer"
Forskarna som gjort undersökningen kommer från Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Ekonomihögskolan i Lund, och de vill alltså att man måste ha ett slags körkort för att klyva ved med en vedklyvare på grund av den stora skaderisken.

Vedhuggaren Kjell Brodén har utbildning och menar att många i dag börjar klyva ved eller startar vedfirmor utan att tänka på säkerheten och därför behövs utbildning.

– Och så vet man inte riktigt hur det fungerar, man vet bara det ekonomiska och glömmer bort att det är ganska så farliga grejer man hanterar, säger Kjell Brodén.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".