Ingmar Eberståhl
NATURSKYDDSFÖRENINGEN

Svalt intresse för "Gröna gaffeln"

Vi måste äta mindre kött! Det menar Naturskyddsföreningen som i kampanjen "Gröna gaffeln" har försökt få restuarangerna i Falun att lyfta fram sina vegetariska alternativ. Men intresset har varit svalt.

– Jag trodde det skulle vara ganska enkelt eftersom det var lite som krävdes. Man skulle bara prioritera vegetarisk mat i menyerna. Tyvärr visade det sig att det var väldigt svårt att få med restauranger. Det säger Anton Grenholm på Naturskyddsföreningen.


Efterfrågan för liten
Två av 25 restauranger gick med i naturskyddsföreningen veckolånga projekt "Gröna gaffeln". En kampanj vars syfte är att få ner den energikrävande köttkonsumtionen och på så vis spara på miljön.

Intresset för vegetarisk mat ökar men efterfrågan är ändå för liten för att det ska vara komersiellt gångbart. Det säger Ingmar Eberståhl som är krögare i Falun. Av 500 till 700 lunchrätter som tillagas på restaurangen varje vecka är ungefär 50 vegetariska.

– Det är en rätt liten andel. Det är mycket jobb med det och sen går det inte åt, det blir liggande och man får kasta. Det är det som gör att man håller sig för att ha stort utbud på det. Staden är liten, det är inte så många som efterfrågar det här, säger Ingmar Eberståhl.


Större plats
Men intresset hade varit större om de vegetariska alternativen fick mer och bättre plats på menyn, tror Anton Grenholm.

– Om man bara skriver "dagens vegetariska" på menyn så kanske det inte låter så aptitretande. Men om man skriver sådant som risotto med kantareller och rostade rotsaker, då är jag säker på att fler hade valt det alternativet, menar han.

- De val vi gör i vardagen är inte bara medvetna, rationella val. Det är också en reaktion på vår omgivning, de normer som finns. Där tror jag att restauranger har en jätteviktig funktion. Jag tror att de allra flesta kan tänka sig att äta en vegetarisk rätt. Men om det alltid syns dåligt, så att det känns som en specialnich, då tar man inte det alternativet, säger Anton Grenholm.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".