Strandtomt. Foto Hasse Holmberg, Scanpix.
NORRA DALARNA

Kommuner i upprop mot Länsstyrelsen

Åtta kommuner i norra dalarna är irriterade över Länsstyrelsens sätt att hantera bygglov på strandnära tomter. Och därför har man nu gått samman i ett upprop mot Länsstyrelsen.

Kommunerna menar att Länsstyrelsen tolkar lagen om bygglov på strandnära tomter på ett militant sätt utan förståelse för glesbygden.

– Vi har ju ställen, det kan vara ett litet hus som man vill bygga ute i skogen där det rinner en bäck, som i vissa fall kan vara torrlagd. Men den är utritad som en bäck på kartan. Det är ju ett genuint exempel där vi har fått avslag. Det säger Centerpartisten Anders Bogg, som är ordförande i Byggnadsnämnden i Mora, en av kommunerna bakom uppropet.

Reglerna för strandskydd säger att man inte får bygga närmare än hundra meter från en strand, till exempel som vid Siljan, för att allmänheten också ska kunna ha tillgång till stranden.

Men man kan ges undantag om det finns särskillda skäl för det. Och det borde Länsstyrelsen ta hänsyn till oftare tycker kommunerna som står bakom uppropet.

– Vi har ju städer i landet där man har betydligt färre avslag än vi har här i Dalarna.

– Som lagen tillämpas idag så är det ju bara väldigt välbärgade människor som kan skaffa strandnära boenden, för det är begränsad tillgång på dem, menar Anders Bogg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".