SOCIALSTYRELSEN

"Bra att förebygga innan skadan sker"

Idag presenterade Socialstyrelsen riktlinjer om hur man ska kunna förebygga sjukdomar. Bland annat så ska läkare ställa flera frågor om patienternas levnadsvanor. Bra, tycker folk på stan!

Det är första gången som myndigheten kommer med riktlinjer för att förebygga sjukdomar.


Förebygga genom stöd
Bland annat så menar Socialstyrelsen att hälso- och sjukvården bör förebygga sjukdomar genom att stödja människors förändring av levnadsvanorna tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.

Riktlinjerna ger rekommendationer om vuxna och i vissa fall särskilda grupper som gravida, ammande och personer som ska genomgå operation.


"Bara positivt"
Och de Falubor som vi pratat med om de nya riktlinjerna, är överens om att det är bra riktlinjer. Så här säger några av dem:

– Jättebra! Jag tror att det påverkar hälsan jättemycket hur man lever och hur man äter och dricker och tränar. Jag har fått frågor om alkohol men inga andra, men skulle jag få det så skulle jag bara bli glad och betrakta det som att läkaren är intresserad av min hälsa.

– Jag tycker att det är bra, då får man lite eftertanke kanske. Jag har fått frågor om rökning och motion förut, och det är bara positivt. Det är ju en tankeställare.

– Jag tycker att det låter bra, det kan ju vara mycket som påverkar hur min sjukdom är. Det kan vara mitt levdnassätt som gör att min hälsa är si eller så.

– Det är bra om man kan förebygga innan skadan skett. Jag har inte fått några specifika frågor, men skulle jag få det så skulle jag inte ha något emot det.

– Det är bra, det är väl vad som behövs. Folk behöver pushas på så att de kommer igång.

Ett slutgiltigt förslag från Socialstyrelsen om dom nya riktlinjerna för bättre levnadsvanor kommer under våren 2011.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Osunda vanor

Alkoholvanor. Foto Claudio Bresciani, Scanpix.
  • Socialstyrelsen har i sina riktlinjer räknat in alla som röker dagligen, oavsett hur mycket, och dessa utgör 13 procent av befolkningen.
  • När det gäller alkohol har Socialstyrelsen lutat sig mot Folkhälsoinstitutets definition. Den innebär att en kvinna som dricker mer än motsvarande nio glas vin i veckan är i riskzonen. För män är motsvarande mått 14 glas i veckan. Riskabelt bruk av alkohol ägnar sig 14 procent av befolkningen åt.
  • När det gäller motion handlar det om de 35 procent av befolkningen som rör sig mindre än 30 minuter om dagen. Med att röra sig menas till exempel att ta en rask promenad.
  • När det gäller matvanor har Socialstyrelsen gått på Livsmedelsverkets rekommendationer som är rätt brett hållna. Det handlar om att få i sig tillräckligt mycket av frukt, grönt och fisk och vara måttlig med chips och bullar och annat fett och sött. Ohälsosamma matvanor beräknas 20 procent av befolkningen ha.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista