Hur hemlig är din journal?

Vilka garantier har egentligen patienter för att hemliga uppgifter ur sjukvårdsjournalerna inte når ut till obehöriga? Frågan har blivit aktuell sen det avslöjats att en anställd på en vårdcentral i södra Dalarna olagligt gått in och läst andras journaler.

Den person som nu har avslöjats är polisanmäld för brott mot datalagen, och riskerar böter eller upp till två års fängelse.
Men skadan är ju redan skedd.

Alla som jobbar på platser där våra journaler finns, till exempel en vårdcentral, har möjlighet att av ren nyfikenhet gå in i datorn och läsa journalerna, även om det är förbjudet.
Till en del kan hemliga uppgifter skyddas, rent tekniskt, men för det mesta gäller att det är upp till de anställda att följa de regler som finns.

Alla dataintrång kan spåras och enligt landstingets regler ska stickprover göras på alla enheter var tredje månad för att avslöja dataintrång. Men ingen vet hur noga de reglerna följs.

Helena Tallberg, IT-chef på Landstinget Dalarna, tycker ändå att de digitala journalerna är säkrare än de gamla pappersjournalerna.
- Vi loggar all trafik. Alla som har varit inne och läst en journal lämnar spår efter sig. Vi kan söka på vem som har tittat på vad. Det kunde man ju inte göra med pappersjournaler, säger Helena Tallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".