Peter Hellander och Bengt-Åke Rehn. Foto Johannes Rosendahl.
POLITIK

S och C styr Mora

Socialdemokraterna och Centerpartiet fortsätter att regera i Mora även nästa mandatperiod.  Kommunalråd och ny ordförande för kommunstyrelsen blir Socialdemokraternas Bengt-Åke Rehn. Även Centerpartiets Peter Hellander blir kommunalråd, men på halvtid.

– Vår utgångspunkt är att vi bygger det på de goda erfarenheter vi har från sex års samregerande sedan tidigare. Det har hjälpt oss att skapa en struktur som går ut på att förbättra läget för Mora, se till att Mora växer. Säger Bengt-Åe Rehn.


Inga problem
Ideologiskt sett så står de två partierna ganska långt ifrån varandra, men man har tidigare inte sett några problem, och enligt Bengt-Åke Rehn så ser man inte problem framöver heller.

– Det är enstaka småsaker, men inga stora problem.


"Omsorgen om Mora"
Centerpartisten Peter Hellander blir alltså också kommunalråd i Mora, men på halvtid. Hade man valt att regera med de andra allianspartierna, då hade han blivit ordförande i kommunstyrelsen. Ändå väljer de Socialdemokraterna.

– Ja det gör vi. Och anledningen är omsorgen om Mora. Vi tycker att det har gått bra under den här perioden, vi är en framgångsrik kommun och det vill vi fortsätta bygga på. Även om det innebär att Centerpartiet kliver bort från kommunstyrelseordförandeposten.

Tillsammans får partierna en klar majoritet och de lovar satsningar på skolan och föreningslivet.

Det här innebär att de nya majoriteterna i Dalarna är klara i alla kommuner utom tre, Vansbro, Orsa och Hedemora.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".