Helene Persson Grafman vid Region Dalarna och Loretta Qwarnström från Högskolan Dalarna. Foto Eva Larsen.
FALUN

Fler ska flytta till Dalarna

Igår och idag arrangerar Region Dalarna en stor inflyttarträff i Falun, där folk som jobbar med inflyttarfrågor träffas för att utbyta erfarenheter.

Om några år kommer många i Dalarna och övriga landet att ha gått i pension och det kan bli svårt att få tag på arbetskraft. Och därför arrangeras inflyttarträffen där 45 tjänstemän, som jobbar med inflyttarfrågor från i stort sett hela landet, träffadas för att utbyta erfarenheter.

– Syftet är att hela Sverige ska bli bättre på det här, att vi gemensamt ska bygga en bättre kompetens kring hur vi får fler att flytta hit och hur vi tar hand om dem på bästa sätt. Det säger Helene Persson Grafman som är projektledare för Flytta till Dalarna.

Men befolkningen i Sverige kommer inte räcka till. Därför måste vi få fler att flytta hit från hela världen, menar Helene Persson Grafman, som också påpekar att Sveriges styrka är möjligheten att bo bra och det avslappnande arbetsklimatet.

Loretta Kvarnström från Högskolan Dalarna flyttade till Dalarna från London 1984 och hon fanns också på träffen som Region Dalarna arrangerade idag.

– Mitt starkaste budskap är att lära sig språket. Jag studerade svenska varje dag i tre månader, och det förberedde mig att integrera mig bland det svenska folket. Så det är mitt största tips!

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".