ELPRISER

Lägst elpris i Malung-Sälen

Malung-Sälen och Borlänge ligger båda på tio-i topplistan vad gäller kommuner med lägst elpris i landet. Det här visar den nya Nils Holgersson-rapporten som görs varje år av bostadsmarknadens parter.

I den här undersökningen har en tänkt fastighet flyttats runt i landets kommuner och sen har elkostnaden jämförts mellan de olika kommunerna.


Lågt i Malung-Sälen
Då har det visat sig att invånarna i Luleå kan gädja sig åt att ha det lägsta elpriset.

Men på femte plats har Malung-Sälen hamnat med en elkostnad på 71,3 kronor per kvadratmeter, och på sjätte plats kommer Borlänge kommun där elen är en krona dyrare än i Malung.


Högt i Vansbro
Det avgjort högsta elpriset i vårt län har man i Vansbro, nästan 95 kronor per kvadratmeter, men Vansbro är tillsammans med Säter och Avesta de enda kommunerna i Dalarna med högre elpris än rikssnittet som är 84,6 kronor per kvadratmeter.

Alla kommuner i Dalarna har dock lägre elpris än i fjol till följd av att det rörliga priset har gått ned. Den utvecklingen har skett trots att elnätsavgiften höjts i 13 av länets 15 kommuner.

Den avgiften är lägst i Borlänge, 31,7 öre per kilowattimme, den tredje lägsta i hela landet för övrigt. Det kan då jämföras med Vansbro där avgiften är mer än dubbelt så hög, 68 öre per kilowattimme.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista