Nya rön - glutenintoleranta barn kan äta havre

Nu får barn med glutenintolerans äta havre. Det rekommenderar svenska barnläkarföreningen efter en ny undersökning.

Ett barn av 250 har celiaki, eller glutenintolerans. Celiaki är en kronisk sjukdom som leder till skador på tunntarmen om inte sädesslagen vete, korn, råg och havre helt utesluts från kosten. Sedan fem år tillbaks har vuxna bedömts kunna äta havre, men nu visar en ny undersökning att även barn ska få äta havre.
– Det här gör vardagen lite lättare, säger Teresa Hentilä sekreterare i celiakiföreningen i Dalarna och mamma till tre barn varav två är glutenintoleranta.
Hon säger att de får mer fibrer nu när man kan använda havre i matlagning och bak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".