REGION DALARNA

Ny ordförande: Leif Nilsson

Allt tyder på att nästa ordförande för Region Dalarna blir socialdemokraten Leif Nilsson. Det känns bra, säger han, men kan inte svara på varför just han har blivit tillfrågad.

Den gågna mandatperioden har Centerpartiet haft makten med Anders Ahlgren som ordförande. Men valresultatet i länets kommuner pekar nu mot maktskifte.

– Politik är ju så här, man får ju väljarnas förtroende och det får man acceptera att det är på det här sättet. Det säger Anders Ahlgren, som alltså inte ser ut att få fortsätta som ordförande i länsorganisationen Region Dalarnas ordförande.


Tyngsta posten
Grundregeln är att det är landstinget och länets kommunstyrelseordföranden som bildar Region Dalarnas direktion.

Förhandlingar kan leda till undantag från den regeln, och dessutom är det inte helt klar än i alla kommuner vilka som blir ordförande för kommunstyrelsen.

Men om inget oförutsett inträffar så blir det maktskifte i Region Dalarna. Ordförandeposten där är ett mycket viktigt och tungt uppdrag - det säger flera bedömare som Dalanytt har talat med.

– Som politiskt uppdrag så är det en jätteviktig post för Dalarans utveckling, det är ingen tvekan om det, menar Anders Ahlgren.


"Viktiga frågor"
Och partiet har alltså utsett Smedjebackens kommunalråd Leif Nilsson.

– Jo det känns bra, säger Leif Nilsson.

Varför vill du bli Region Dalarnas ordförande?

– Jo för att det är väldigt viktiga frågor som avhandlas där, det är de där länsövergripande frågorna som påverkar oss alla, och det är jag intresserad av.

Varför får just nu den här frågan?

– Ja det ska du väl egentligen fråga partidistriktet om.

Vad blir den viktigaste utmaningen för dig som ordförande?

– Ja det är många utmaningar, det är allt från högskola till kollektivtrafik. OM det nu blir så att jag blir ordförande så är det ju de här stora frågorna som måste lösas, och det handlar ju om Dalarnas framtid.

I mitten av januari utses styrelsens sammansättning formellt. Men Socialdemokraterna har alltså redan bestämt vem som ska bli ordförande.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista