Kammarrätten

Bergwall vill släppas fri

0:45 min

I dag tar kammarrätten upp frågan om Sture Bergwall ska få fortsatt vård på Säters sjukhus. Han har överklagat den rättpsykiatriska vård han dömts till och vill släppas fri.

Sture Bergwall - eller Tomas Quick som han hette tidigare - ska nu alltså bedömas av rätten om han är psykiskt sjuk eller inte.

– Vi är naturligtvis väldigt glada att fått till stånd den här förhandlingen för det ger oss möjlighet att för kammarrätten visa på att det underlag som ligger till grund för bedömningen är bristfällig. säger försvarsadvokat Thomas Olsson.

Sture Bergwall och hans försvarsadvokat har begärt öppna dörrar inför förhandlingar i dag.

– Vi tycker det är viktigt, dels ligger det i Sture Bergwalls eget intresse att en gång för alla bringa klarhet i vad som gäller beträffande hans psykiska hälsa. Och på så sätt undvika de skriverier som vissa journalister ägnar sig åt där man vältrar sig i en massa spekulationer om olika diagnoser.

– Dels tycker vi det är en viktig rättsäkerhetsfråga att förhandlingen är offentlig, även en patient inom rättspsykiatrin måste garanteras det skydd för sin rättsäkerhet som offentligheten innebär.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista