INFLUENSAN

Influensan snart i Dalarna

1:22 min

Årets influensa är på väg och idag börjar vaccinationen av riskgrupperna, som bör vaccinera sig varje år för att vara skyddade.

– Dels är det svininfluensan, men om man tittar på hur det sett ut på olika delar av världen, så är det också en annan influensa som kommer. Så därför måste man vaccinera sig med säsongsinfluensavaccinet, som innehåller andra komponenter än svininfluensan för att få ett bra skydd. Det säger Anders Lindblom, Landstinget Dalarnas smittskydsläkare.


Riskgrupper
De grupper som bör vaccinera sig är de som kan bli allvarligt sjuka av influensan och till och med kan dö av sjukdomen. Och det är de som är äldre, de som har hjärt- och lungsjukdomar och de som har allvarliga kroniska sjukdomar så som grav diabetes, vars imunförsvar är nedsatt.

– Och sedan vet vi från förra året att även barn med flerfunktionshinder, gravida och de extremt tjocka som bör vaccinera sig säger Anders Lindblom.


"Jag har klarat mig"
Man räknar med att influensan kan komma efter nyår, och det är då främst riskgrupperna som bör vaccinera sig nu. För denna grupp är  det dessutom gratis att vaccinera sig på vårdcentralerna i Dalarna.

Men är det många som tänker vaccinera sig? Så här säger två personer som vi träffat:

– Nej det har jag inte gjort. Jag tog inte sprutan förra gången heller, och jag har klarat mig.

– Jag har inte tänkt så långt faktiskt, det blev så överdrivet förra gången.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista