1 av 2
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
2 av 2
Trängsel på vägen in i rättssalen. Foto: Lisa Linder Lindberg/SR Dalarna
Kammarrätten

Bergwalls framtid i rätten

Levin: ”Den psykiska störningen kvarstår”
1:28 min

I dag tog kammarrätten upp frågan om det ska bli fortsatt vård på Säters sjukhus för Sture Bergwall, eller Tomas Quick, som han tidigare kallade sig. Han har överklagat domen om rättpsykiatrisk vård och vill släppas fri. Förhandlingarna skedde med öppna dörrar, vilket är mycket ovanligt.

Under förhandlingarna berättade Sture Bergwall att han i dag lever utan medicinering och ett vardagligt liv på Säters sjukhus:

– Jag går upp varje morgon klockan sex, tar en promenad, duschar och så skriver jag en blogg sen ett halvår tillbaka, så det startar jag min dag med.

Tre olika läkare förhördes under förhandlingen. Samtliga anser att Sture Bergwalls psykiska störning kvarstår och att han har hög risk till återfall.

– Min bedömning är att den psykiska störningen kvarstår och vad det gäller risk för återfall i allvarlig brottslighet, det finns hög risk för återfall, det sa läkaren Peter Levin. Han hade kallats som sakkunning till rätten och träffade Bergwall 45 minuter i dag innan förhandligen.

Anser att vården ska upphöra

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson påstår att Bergwall är vid bättre psykisk hälsa än många utanför murarna. Därför bör den rättsspykiatriska vården upphöra eller en ny bedömning av Bergwalls psykiska tillstånd undersökas på nytt:

– Vi anser att underlaget som presenterats är ofullständigt. Det är inte tillräckligt för att läggas till grund för en dom och därför har vi begärt att kammarrätten ska utse en sakkunnig som kan göra en egen utredning av sture Bergwalls hälsa idag, Thomas Olsson.

Beslut meddelas tisdag den nioende november.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".