Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fadomh Noor, Emmie Lang, Idman Abdullah, Gulbahar Tasci, Esin Duran och Almina drunstinac. Foto Jaqueline Balcer Bednarska
SPORT

Färre invandrartjejer idrottar

Eleven: ”Dom vill att tjejer ska plugga”
1:32 min

Det är vanligare att tjejer med svenska föräldrar tävlar och är med i sportföreningar än att tjejer med invandrade föräldrar är medlemmar. Mellan killar med svensk bakgrund och de med invandrarbakgrund finns det nästan ingen skillnad alls.

Klass 8A på Hälsinggårdsskolan i Falun har gymnastiklektion. En av eleverna heter Esin Duran och hon tror att föräldrarna är orsaken till att tjejer med utländsk bakgrund är underrepresenterade i sportvärlden.

– Jag tror inte utländska föräldrar är som svenska föräldrar, säger eleven Esin Duran. Dom vill inte att man ska sporta så mycket, dom vill att man ska plugga, i alla fall tjejerna.

– Killarna bryr dom sig inte om, men dom vill att tjejerna ska plugga och få ett bra jobb.

Flera skillnader
Killar med invandrarbakgrund sportar nästan lika mycket som killar med svensk bakgrund. Men bland tonårstjejerna ser det annorlunda ut.

Det är 31 procent av tjejerna med utländska föräldrar som är medlemmar i idrottsföreningar eller tävlar i sport mot 47 procent av tjejerna med svenska föräldrar. Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Olika värderingar
Invandrade föräldrars syn skiljer sig från svenska föräldrar tror Almina Druntinac.

– Det finns vissa föräldrar som kanske inte vill att man ska visa upp sig i till exempel duschen eller på kupper där man sover.

– Vissa kanske inte vill att man ska ha korta shorts, säger Emmie Lang.

David Bergstöm är länsidrottschef för Dalaidrotten. Det är Riksidrottsförbundets regionala del som jobbar med att stödja föreningar här i länet.

– Vi prioriterar inte någon särskild grupp, säger David Bergstöm och han betonar sportens starka tradition att vara öppen för alla.

Engagera föräldrarna
Han berättar att Dalaidrotten i framtiden kommer att jobba mycket med värderingar som en följd av hur samhällsläget ser ut.

En konkret sak de vill är att få med utländska föräldrar i styrelserna.

– Det vi i alla fall har sett är att i dom fall där man får föräldrarna att engagera sig i styrelse för den aktuella föreningen så uppnår man resultat.

– En bra och stark förening utgår väldigt ofta från de förtroendevalda i styrelsen för det är det arbetet pågår. Det är en väg att gå, att faktiskt engagera föräldrarna mer till dom här flickorna.

Dalanytt
dalnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".