Nästan ingenting kvar av X-team i Falun

Det kriminella nätverket X-team i Falun har slagits i spillror, och antalet våldsbrott i Falun med omnejd har minskat. Polisen bedömer att X-teams kärna består av elva personer, och åtta av dem sitter nu bakom lås och bom av olika orsaker.
- Det säger sig självt, att då är styrkan ordentligt decimerad, säger polisens presstalesman Bo Persson.

I dag hålls häktningsförhandlingar mot ännu en medlem i X-teams innersta kärna. Han blir den femte som häktas för inblandning i det misstänkta mordet i klubblokalen i Hosjö.

Dessutom dömdes i förrgår två medlemmar till långa fängelsestraff för narkotikabrott. En medlem sitter i fängelse för grovt vapenbrott efter polisrazzian på Grand hotell för två år sen. För en vecka sen dömdes en medlem från Hofors till fängelse för bland annat utpressning.

I X-teams kärntrupp finns nu bara nån enstaka kvar på fri fot. Det innebär att Falun har blivit en tryggare plats.

- Det här är ju en krets som är väldigt brottsaktiv. Och nu har deras aktivitet minskat till nästan ingenting. De som finns kvar i den här kärnan ligger väldigt lågt, såvitt vi förstår, säger Bo Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista