Rättvik

Poliskostnader hotar bilvecka

Trots protester mot fylleri och trafikstockningar så är Räddningsstjänsten, Polisen, Rättviks kommun och arrangörerna av Classic Car Week, överens om att sommarens evenemang var lugnare än tidigare år. Men frågan är om det blir någon fortsättning. Ska vi betala för polisinsatserna så lägger vi ned, säger Roland Pettersson, Classic Car Week.

Trots protester mot fylleri och trafikstockningar så är Räddningsstjänsten, Polisen, Rättviks kommun och arrangörerna av Classic Car Week, överens om att sommarens evenemang var lugnare än tidigare år.

Men fler besökare har vi inte plats med säger ordförande i Classic Car Week Roland Pettersson:

- Vi vill ha tillbaka det familjearrangemang som det var i början. Vi försöker att skapa allt fler aktiviteter för barnfamiljer, säger Roland Pettersson.

Färre brott

Under sommarens bilvecka så samlades uppåt 60 000 personer i Rättvik. Kommunen ställde i år upp med ordnings- och trafikvakter.

Dessutom fanns ett 50-tal poliser på plats som bland annat tog om hand om berusade personer och hällde ut alkohol. Totalt sett minskade antalet brott under veckan med cirka 20 procent mot år 2009.

Göran Nilsson var polisens kommenderingschef under årets evenemang:

- Trafik- och ordningsstörningar går inte att  undvika när det rör sig om så många människor på ett så litet område som Rättvik. Det är en stor belastning för Polisen Dalarna.

Ta ut avgift

Göran Nilsson hoppas att polisen i framtiden ska kunna ta ut en avgift av arrangörerna, men det tillbakavisar Roland Pettersson med stor kraft:

- Ska vi betala för poliserna måste vi sluta med Classic Car Week, säger han. 

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista