Utbildning

Längre utbildning upprör

1:28 min

Tre års utbildning blev plötsligt förlängd till fem år. Eleverna vid gymnasiskolans frisörsutbildning är upprörda. De känner sig lurade av att reglerna ändrats, sedan de börjat sin utbildning.

Linnea Janbjer och Lina Grundén av två av frisörseleverna.

– Det känns som att man nu får skjuta upp framtiden.

– Vi hade sökt utbildningen med förutsättningen att vi skulle gå den tre år och sedan få ett gesällbrev, nu blir det fem år istället.

Tidigare kunde frisörelever alltså göra provet efter sina tre år på gymnasiet.  Nu krävs 3 000 timmar som lärling på en frisörsalong innan gesällprovet kan göras. Provet är ett test på olika praktiska och teoretiska frisörsmoment och ska visa att man är behörig frisör.

– Att hitta en lärlingsplats efter gymnasiet är inte lätt och dessutom får lärlingen inte jobba heltid, tror frisörseleven Melinda Jacobsson.

– Sett till att de som är nyutbildade får jobba kanske halvtid eller deltid, så blir nu det här kanske ännu ett år ytterligare.

– Jag hoppas man tar bort det nya avtalet för oss, som redan går utbildningen och inte fått information om förändringen innan, tycker Linn Ståhlberg.

Det är Frisörföretagarna och fackförbundet Handels som slutit det nya kollektivavtalet.

– Bakgrunden är bland annat att alltför få frisörelever klarar gesällprovet direkt efter gymnasiet och att det utbildas för många frisörer, berättar Anna-Karin Hedberg från frisörföretagarna i Dalarna.

– Jag tycker det är bra, för den som verkligen brinne för sitt yrke är moriverad och ser en möjlighet att bli en skicklig frisör.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista