Samarbete kring hedersbrott

Idag hålls en stor konferens i Borlänge om heders-relaterat våld i Dalarna. Representanter för bland annat socialtjänsten, polisen och skolan deltar och målet är att öka samarbetet och att lära ut metoder för att dom flickor som är utsatta ska få rätt hjälp.

Bland drygt hundra deltagare på konferensen fanns Riyad al Badwin, doktor på Orienthälsan i Stockholm, som förespråkar mer information till dom familjer som kommer till Sverige.

- Det viktigaste är att öppna en dialog med alla inflyttade så att människor kan förstå hur svenskarna tänker när de har förbjudit aga även i uppfostringssyfte, säger Riyad al-Baldawi. Då kan människorna identifiera sig med anden av lagen och inte bara följa lagen. 

En kartläggning som kom tidigare i år visar att ungefär tjugo flickor med utomnordisk bakgrund här i länet riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld. För att komma åt det här måste socialtjänsten, polisen och skolan arbeta på olika sätt enligt Riyad al-Baldawi.

Mer information, mer direkta kontakter mellan de nya svenskarna och de gamla så inte flickan isoleras i en förtryckande grupp och myndigheterna måste bli bättre på att bedöma problemen.

- Man måste bedöma riskfaktorer och hur hotbilder ser ut och utifrån det gå vidare, säger Riyad al-Baldawi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista