Avfall

Dyr sophämtning i Dalarna

1:19 min

Snittpriset för sophämtning här i Dalarna är högre än i dom allra flesta län. Och Rättviks kommun har den dyraste avfallstaxan i hela landet. Det här visar en ny Nils Holgersson-undersökning som bostadsmarknadens organisationer presenterar i dag.

Tidigare den här månaden har den s.k Nils Holgersson-gruppen presenterat jämförelser vad gäller el- och fjärrvärmepriser. Nu är det alltså avfallstaxan som jämförts för en tänkt flerfamiljsfastighet som flyttats genom landet.

Och ingen av dom taxor som tidigare mätts uppvisar så stora skillnader som just avfallstaxan.

Dyrast i Rättvik

Här i Dalarna är snittpriset för sophämtningen 22.9 kronor kvadratmetern och bara Gotland och Jämtland ligger högre.

Och Rättviks kommun har alltså den dyraste avfallstaxan i hela landet - 36,5 kronor kvadratmetern. Bland dom tio kommuner i Sverige där taxan är högst återfinns ytterligare två Dala-kommuner, nämligen Älvdalen och Mora.

Billigt i Borlänge

Billigaste avfallstaxan i länet har Borlänge 13,2 kronor, Det är alltså bara en tredjedel av det som Rättviksborna får betala men det ger ändå Borlänge bara en 28:e plats i billighetsligan.

Att skillnaderna mellan kommunerna är så stora kan kan inte förklaras på annat sätt än att man på vissa håll tar ut överpriser eller har en verksamhet som inte är tillräckligt effektiv, säger Emma Henriksson som är ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista