1 av 2
Avlusning. Foto Jessica Gow, Scanpix.
2 av 2
Marianne Moraeus. Foto Charlotte Pettersson
DALARNA

Få anmälningar om löss

"Kamningen är a och o"
1:55 min

Hösten brukar innebära att huvudlöss sprider sig bland eleverna på länets skolor. Men i år upplever många skolsköterskor att det är ovanligt få anmälningar om löss i skolan.

– Det har bara varit några enstaka fall på de skolor som jag är på, säger Marianne Moraeus som är skolsköterska på Åkeröskolan i Leksand.


Bra information
Även andra skolsköterskor, bland annat i Säter, Hedemora och Falun, upplever att det varit ovanligt lite löss den här höstterminen.

Anledningen till det tror Marianne Moraeus är att skolorna haft information tidigare och att föräldrarna kammar och tittar igenom sina barn mer.

– Kammningen är a och o, påpekar Marianne Moraeus.

Hon berättar också att förutom kamningen är det viktigt att köpa behandling om barnen får löss.


Byt inte mössa
Löss kan ge klåda i huvudet men många får inga symptom. En lus lever ungefär en månad och sprids från person till person genom direktkontakt med hår.

Nu under hösten och vintern är det många som använder mössa och då kan det också vara bra att tänka på att barnen inte byter mössa med varandra, säger skolsköterskan Marianne Moraeus.

– Och när de byter om på gymnastiken ska de ta sina egna kläder och kammar och sådant.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".