1 av 2
Facebook NY. Foto David Magnusson, Scanpix.
2 av 2
Hans Jones. Foto Lisa Linder Lindberg
IT-SÄKERHET

Nytt program kapar konto

Ett nytt och enkelt program som kommit gör att exempelvis ditt facebook-konto kan vara i fara. Vem som helst kan nämligen - om man surfar på samma trådlöas nätverk - med det här programmet logga in på andras konton på internet.

– Det bygger ju på att det är sårbara trådlösa nätverk, alltså att man inte har tillräckligt med säkerhet i sitt trådlösa nätverk. Det säger Hans Jones, som jobbar som lärare på högskolan Dalarna vid programmet digitalbrott och e-säkerhet.


"Ta del av diskussionerna"
Med det nya programmet, som enkelt laddas ner på nätet, kan vem som helst kapa ett konto på olika diskussionsforum eller mailkonton. Det enda som krävs är att man är uppkopplade till samma trådlösa nätverk.

– Om den är riktigt allvarlig så kan vad som helst göras. Men man ska väl inte vara räddare när det gäller det här än man behöver vara i vanliga världen. Sedan måste man ta del av de här diskussionerna som förs angående säkerhet så att man vet hur man ska bete sig.


"Dra ur kontakten"
För att bäst skydda sig från intrång ska man ha de modernaste programmen på sin dator, de senaste antivirusskydden och dessutom uppdatera sin dator regelbundet.

– Och om faran redan är framme så är det enklaste att dra ur nätverkskontakten eller stänga av datorn på något sätt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Dataintrång

När du besöker en sida på internet läggs information in i en fil på datorn, en så kallad cookie. När du sedan återvänder till sidan används de uppgifterna för att till exempel fylla i användarnamn och lösenord på sidan.Det nya tillägget till webbläsaren Firefox gör att andra personer som loggar in på samma trådlösa nätverk kan använda dina cookies och på så sätt logga in på dina konton på till exempel Facebook, Twitter och andra sociala nätverksplatser.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".