Fortsatt minskad arbetslöshet i år

Den öppna arbetslösheten här i Dalarna har minskat för varje månad i år. Men fortfarande är den högre än vad den var i fjol vid den här tidpunkten. Det visar länsarbetsnämndens nya siffror idag.

I januari i år var närmare 8 800 människor här i länet öppet arbetslösa. I april var siffran 7 300 som motsvarar 4,3 procent av befolkningen. Men den här minskningen till trots så är det ändå så att arbetslösheten i år är högre än vad den var för ett år sedan. I april i fjol hade Dalarna en öppen arbetslöshet på 3,8 procent. Skillnaderna mellan i år och i fjol beräknas dock minska efterhand. Länsarbetsnämnden har nämligen fått mer pengar för att kunna erbjuda fler arbetslösa plats i arbetsmarknadspolitiska program.
Det finns dock tre kommuner i länet där den öppna arbetslösheten redan nu är lägre än i fjol och det är Gagnef, Smedjebacken och Falun.
När det gäller arbetslösa ungdomar så har antalet minskat med 400 hittills i år till drygt 1 400 i april och det är något fler än för ett år sedan.
Varslen i år är också fler än i fjol. Under årets fyra första månader har närmare 650 personer varslats om uppsägning här i länet och det är en ökning med närmare 40 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista