Kvinna dömd till fängelse för grovt bedrägeri

En 44-årig kvinna från Borlänge har i dag dömts till 10 månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning. Kvinnan har tillskansat sig över en halv miljon kronor genom att förfalska sin dåvarande mans namnteckning på fullmakter och kreditansökningar.

Bedrägerierna genomfördes under 1999, ett år innan kvinnan och mannen separerade. I dag har Falu tingsrätt i en dom förklarat kvinnan skyldig till allt som åklagaren ställt henne till svars för. Tingsrätten finner det klarlagt att kvinnan förfalskat sin mans och en grannes namnteckning på en fullmakt och på så sätt kunna ta ut drygt 170 000 kronor från mannens kapitalkonto.
Likaså anser tingsrätten det styrkt att kvinnan genom att förfalska mannens namnteckning på kreditansökningar till fyra olika banker tillskansat sig över 400 000 kronor.
När det gäller krediterna från bankerna handlar det om så stora belopp att det rör sig om grovt bedrägeri med hjälp av urkundsförfalskning, enligt tingsrättens bedömning.
Det är, menar rätten, fråga om en systematisk brottslighet där falska handlingar genomgående använts. Det samlade brottsvärdet sägs i domen uppgå till över ett års fängelse.
Men tingsrätten nöjer sig med att utdöma ett 10 månader långt fängelsestraff och att straffet sätts något lägre än vad brotten egentligen är värda motiverar tingsrätten med att brottsutredningen dragit ut på tiden. Det har ju gått nästan fem år sen brotten begicks.
Kvinnan ska nu också betala ett skadestånd på drygt 400 00 kronor till bankerna.
Däremot behöver hon inte betala något skadestånd till sin före detta man eftersom han har ersatts av banken för sina förluster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".