Allt fler ungdomar har problem med tänderna

Antalet ungdomar som drabbas av problem med tänderna ökar. Enligt tandläkarna är problemet att vissa drycker fräter bort emaljen och det börjar ila i tänderna.
Övertandläkare Gunilla Pousette Lundgren säger att det här är en skada man inte alls borde se hos så unga människor.

Många drycker är sura och det är det som gör att de fräter på tänderna. Det är det yttersta lagret på tanden, emaljen, som fräts bort. Har emaljen en gång försvunnit så kan den inte återbildas.
Drycker kan vara sura utan att man känner det eftersom de innehåller så mycket socker. Coca-cola, Fanta, juicer, mineralvatten och öl är några drycker som påverkar tänderna.
Gunilla Pousette Lundgren, övertandläkare på specialistkliniken för barn- och ungdomstandvård i Falun, säger att orsaken till att man drabbas kan vara att vi har ändrat vår livsstil.
– Men det värsta problemet är när man ute på högstadieskolorna har de större flaskorna med läsk, säger Gunilla Pousette Lundgren, som det är så lätt att ta sig en lite slurk ur då och då. Hon menar att förpackningen är så smart så det går och smådricka under en hel dag vilket skadar tänderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".