Domsal. Foto Jessica Gow, scanpix.
BORLÄNGE

Ansöker om nåd hos regeringen

Hör Mats Åkergården rapportera
1:11 min

En man från Borlänge som dömts till ett års fängelse för grov misshandel, ansöker om nåd hos regeringen. Och som skäl anges bland annat det ansvar som mannen har att ta hand om sina många barn.

Mannen som är 39 år har mot sitt nekande fällts för grov misshandel i såväl tingsrätt som hovrätt. Han har hävdat att han bara försökt att undvika bråk mellan två personer.

Men i mitten av förra månaden sa Högsta Domstolen nej till att pröva hovrättsdomen. och därefter har alltså mannen ansökt om nåd.


Har åtta barn
Han kom till Sverige för sex år sedan, då han misshandlats och torterats i Turkiet för sin politiska verksamhet för kurdernas sak.

Senare kom även hans familj hit. Och den är stor. Mannen har med sin hustru åtta barn i åldrarna 3-17 år.

Ett av barnen - en 14-årig flicka - har ett funktionshinder och pappan fungerar som personlig assistent till henne.


Skäl att meddela nåd
Hustrun har varit inskriven på sjukhus under en lång period på grund av trauma och uppgivenhet.

Hon har absolut ingen möjlighet att ta hand om hela familjen om mannen tvingas avtjäna fängelsestraffet, skriver mannens advokat i nådeansökan.

Och han tycker att det finns skäl för regeringen att meddela nåd eller i vart fall byta ut fängelsestraffet till en påföljd som inte är frihetsberövande.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".